Dit is helaas GEEN fabel!
Aankomen door stress wordt vaak onderschat. Meestal denken mensen dat je van stress afvalt. Dit gebeurd ook in een aantal gevallen maar in de meeste gevallen komen mensen juist aan door stress.
Waardoor komt dit?
We nemen even een uitzonderlijke stress situatie, stel je voor...
Er springt een tijger uit de bosjes.
Je lichaam ervaart acute stress en gaat direct in een verhoogde stand van paraatheid.
Er worden hormonen (adrenaline en cortisol) aangemaakt, je ademhaling versnelt, je bloeddruk en hartslag stijgen, je de pupillen gaan wijd open, je bent klaar om de tijger een mep op zijn neus te geven of heel hard weg te rennen.
Kort gezegd is een stressreactie een keuze van het lichaam om in leven te blijven.
Een nuttige overlevingsstrategie dus. Het lichaam gebruikt de reserves die het heeft opgeslagen in spieren en organen. (helaas: dat zijn geen vetreserves). Deze reserves zijn bedoeld om kortstondig in actie te komen (even heel hard wegrennen voor die tijger) Het lichaam verwacht dat je hierna moet herstellen. Hard weglopen voor een tijger kost namelijk heel veel energie!
Maar wat nou als je niet hard weggerend bent maar in de file staat, een hoge werkdruk ervaart, relatieproblemen hebt, wakker ligt van je energierekening, zorgen hebt over je kinderen etc. Je lichaam ervaart dit nog altijd als een klassieke stresssituatie en denkt dat het hiervan moet herstellen.
Hierdoor krijg je een chronisch verhoogde cortisolwaarde, dit kan de eetlust opwekken en het lichaam resistent maken voor leptine, het hormoon dat in normale omstandigheden de eetlust afremt. Tegelijkertijd kan je te maken krijgen met gewichtstoename, omdat je lichaam ervoor zorgt dat je metabolisme vertraagt (je weet immers bij continue gevaar niet wanneer je weer te eten krijgt) cortisol stimuleert de opslag van vet.
Ook je voedselvoorkeur kan veranderen door chronische stress. Niet voor niets spreken we dan van troostvoedsel. Troostvoedsel bestaat voornamelijk uit een hoog gehalte aan suikers en vetten, zoals koeken, snoep en fastfood. Dit soort voedsel geeft een aangenaam gevoel door vrijlating van bepaalde stoffen die het stressgevoel verlichten. Een gevoel waar je lichaam best op zit te wachten na een stevige dag stressen.
Voor je het weet zit je na een ellendige dag met een bak chips op schoot voor de televisie!
In studies bij mensen en dier is een verband aangetoond tussen verhoogde cortisolwaarden, een hongergevoel, een hunkering naar voedsel met een hoog gehalte aan koolhydraten en/of vet, en gewichtstoename. De grootste negatieve uitwerking van cortisol is dat het vet van de opslagplaatsen van de vetvoorraad kan verplaatsen naar vetafzettingen diep binnen in de buik (het beruchte buikvet).
Aankomen door stress is dus eigenlijk heel logisch!
De super focus die zo goed werkte toen je moest vluchten voor een tijger blijkt in een chronische variant toch minder efficiënt.
Kortom, het reduceren van stress kan een positieve invloed hebben op je gewicht!
Wil jij graag werken aan je gewicht en tijgers leren temmen 😉
Start dan vandaag nog met een van de health programma's
Коментари